
RULE 44. CASES INVOLVING CONSTITUTIONAL QUESTIONS 
WHERE STATE IS NOT A PARTY 

If a party questions the constitutionality of an Act of the Legislature in 

any proceeding, including civil and criminal matters, in which the state or its 

agency, officer, or employee is not a party in an official capacity, the 

questioning party must give written notice to the clerk of the Supreme Court 

immediately upon the filing of the docketing statement or as soon as the 

question is raised in the court. The clerk must then certify that fact to the 

Attorney General.  
 


